Nieuw: dansen voor mensen met een aandoening
Dansdocent Trijntje de Vries weet precies waarom ze de bijzondere danslessen geeft. “Voor mij is dans en muziek iets wat mensen echt kan raken. Waarbij ze blijdschap kunnen ervaren maar ook verdriet en alles wat daar tussenin zit. Om het gezellig te houden gebruik ik ook graag een beetje humor in de les”, zegt ze.
Trijntje geeft lessen aan mensen die pijn hebben of ziek zijn. Het gaat om mensen met de ziekte van Parkinson, langdurige longklachten of niet-aangeboren hersenaandoening. Trijntje werkt voor Dans op Recept. “Je hoeft niet te kunnen dansen om mee te doen. En je mag iemand meenemen naar de lessen, bijvoorbeeld je mantelzorger.” In het algemeen is dansen een geweldige manier om lichamelijk actief te blijven; een complete oefening die je hartslag verhoogt, spieren versterkt en je flexibiliteit en uithoudingsvermogen verbetert.
Marlien Seinstra is bedenker en directeur van Dans op Recept: een stichting die danslessen geeft aan mensen met Parkinson, niet-aangeboren hersenletsel, chronische pijn en longaandoeningen. Wat er zo leuk is aan dansen? Nou gewoon: heel erg veel! Het betekent hoe dan ook aanzienlijk meer dan alleen maar bewegen
op een ritme. Dansen staat gelijk aan vreugde, expressie en (het verbeteren van je) gezondheid. En iedereen kan dus meedoen. Leeftijd, gender, niveau: ze doen er niet toe. “Het gaat er vooral om dat je je vermaakt en je er beter door voelt. Het is prettig om je even geen patiënt te voelen. En men vindt het erg fijn om onder lotgenoten te zijn. Dat krijgen we vaak van de deelnemers terug”, aldus Seinstra die zelf een van de dansdocenten is.
De lessen voor mensen met Parkinson worden vergoed door zorgverzekeraar De Friesland en worden gegeven door speciaal opgeleide docenten. Onze lesprijzen verschillen, omdat sommige danslessen subsidie krijgen en andere niet (meer). De lessen zijn iedere vrijdagmorgen van 10.30 tot 11.30 uur. Voor meer informatie kijk op: www.dansoprecept.nl